onsdag den 12. oktober 2011

Camillas ciabattaboller


I aften står menuen på burgere og jeg må indrømme, at jeg ikke er fuldstændig tosset med de burgerboller man kan få i supermarkedet med sesam på. Så foretrækker jeg en lækker og let syrlig ciabatta bolle! Disse er endda også lidt grove, nemme og smager herligt!


Fordej (dag 1)
- ca. 10 g gær
-  2,5 dl koldt vand
- 175 g groft hvedemel
- 175 g fint hvedemel
- 10 g havsalt


Opløs gæren i det kolde vand og tilsæt mel og salt. Den våde dej skal stå på køkkenbordet i stuetemperatur natten over, eller mindst 8 timer, med et lille viskestykke over

Ciabatta grunddej (dag 2)
- 150 g groft hvedemel
- 250 g fint hvedemel
- 2,5 dl koldt vand
- 10 g havsalt

Når fordejen har stået i min. 8 timer blandes fordejen med 2,5 dl koldt vand, melen og saltet. Det er nemmest at røre dejen med en røremaskine, da den gerne må blive rigtig luftig. Man kan evt. lave glutenprøven, for at tjekke om dejen er æltet nok. Kom derefter dejen i en oliesmurt plastikskål og lad den hæve yderligere et par timer.

Tænd ovnen med en bagesten på 240 grader, og lad ovnen og stenen varme op. Når dejen er færdighævet, kommer du godt med mel ud på bordet og hælder forsigtet dejen ud på bordet, uden at mase eller punktere dejen. Kom mel ovenpå dejen. Dejen kan enten formes til boller, ligesom jeg gjorde, eller formes til brød. Hvis du kaster dig ud i bollerne skal du forsigtet skære bollerne ud evt med en metalspatel, hvis du ejer sådan en, ellers kan en skarp kniv bruges. Kom forsigtigt bollerne på en træspade og kom dem ind i den varme ovn. De skal ca. have 20 min og derefter afkøles på en rist.

(Glutenprøven: hvis du kan et lille stykke af dejen uden der kommer huller med det samme, det vil sige at den altså er elastisk, så har den bestået glutenprøven og er æltet tilstrækkeligt. )

6 kommentarer:

 1. Hvis man nu gerne vil spørge jer om noget, har I så en mail, man kan skrive til?
  Hvis ja, sender I den så ikke til idabidabum@gmail.com eller skriver den her? :)

  SvarSlet
 2. Hej Ida,
  Du er meget velkommen til at sende en mail til kokkenkalas@gmail.com - og ellers spørger du bare løs her på siden :)

  SvarSlet
 3. Hej Ida

  Jeg har to spørgsmål:
  1) Kan man bruge spelt i stedet for alm hvedemel? Jeg tænker om man kunne bruge en usigtet og en sigtet speltmel i stedet for groft og fint hvede?

  2) Hvis jeg skal lave boller af dejen, skal jeg så skære i den færdighævede dejklump og lægge stykkerne på bagestenen som de er? Kan man med fordel forme dejen som en pølse inden man sætter den til at hæve og så skære i den?

  På forhånd tak
  Martin

  SvarSlet
 4. Undskyld... jeg mente selfølgelig Camilla og Katrine :-/

  SvarSlet
 5. Hej Martin - undskyld det sene svar :-)

  1) Jeg tror sagtens du kan kaste dig ud i en speltmel, det burde ikke være et problem. Det vigtige for dejen er den lange hævetid altså dag 1 og 2.

  2) ja lige præcis. Når dejen er færdighævet skal du blot forsigtet skære den letformede dej ud til boller og kom dem på den varme bagesten, men det er vigtigt du ikke trykker for meget på dejen. Tror det bedste er at den hæver i skålen og derefter formes, men da jeg ikke har prøvet det andet må det komme an på en prøve - det lyder fornuftigt nok.

  Rigtig god bagelyst Martin

  /Camilla

  SvarSlet
 6. Hej! :-)

  Hvor mange boller bliver der ca. af dejen hvis man vil have nogle lidt store burgerboller? :-)

  Hilsen Christine

  SvarSlet