lørdag den 15. december 2012

Surdejsbrød á la emmerys

Hurra nu tror jeg snart, at jeg har knækket koden. Lidt over 24 timers tålmodighed, en røremaskine og kærlighed er alt, hvad det kræver.


Surdejsbrød
- 10 g gær
- 1 dl surdej (din egen eller en købt hos f.eks. meyers)
- 5 dl koldt vand
- 450 g hvedemel
- 150 g fuldkornsmel (evt. ølandshvedemel, fuldkornshvedemel eller hvad du nu har)
- 15 g salt
- en sjat A38 eller andet surmælksprodukt
- 1 dl vand (tilsættes under æltning)

Bland gæren med surdejen og tilsæt 5 dl vand. Kom salt, hvedemel og fuldkornshvedemel i gær/surdejsblandingen sammen med en lille sjat A38, hvis det haves og rør dejen ved svag hastighed indtil dejen har samlet sig. Derefter tilsættes den sidste dl vand og hastigheden skrues op på det højeste. Lad dejen æltes i ca. 20 min eller indtil den har bestået glutenprøven og slipper skålen. Dejen er meget våd, men vær ikke bekymret, hvis du blot ælter dejen tilstrækkeligt. Når dejen er færdigæltet, kommes den i en skål smurt med lidt rapsolie og skal nu hæve i køleskabet.  Optimalt er et døgn, men mindst 8-9 timer eller natten over kan også godt gå an, hvis man har lidt travlt.

Dag 2
Skru ovnen op på maksimal temperatur (min ovn 300 grader) og kom en bagesten derind.

Drys mel på bordet og vend den bløde dej ud på bordet. Her skal man forsigtigt dele dejen i to uden at hive eller trykke for meget på dejen. Placer forsigtigt de to brød på et stykke bagepapir og skru ovnen ned på 255-260 grader, hvorefter brødene skal ind og bages i ca. 20 min. Brødene får en god mørk skorpe, men det er vigtigt for at få effekten at luftbobler og for at brødene er færdigbagt.

Tag brødene ud og lad dem køle af på en rist. Så er der ikke andet tilbage end at nyde det! Mhm!Ingen kommentarer:

Send en kommentar