torsdag den 8. december 2011

Sicilianske kødboller i fyldig tomatsauce

Cofoco's Le marché på Værnedamsvej, laver de take away lige efter min smag. Lækre råvarer og ofte gode franske simreklassiskere til rimelige priser. Det bedste måltid jeg har fået derfra, var dog italiensk. Deres sicilianske kødboller i tomatsauce - saftige enorme kødboller fyldt med smag serveret i en kraftig og perfekt afstemt tomat- og auberginesauce med mandler og et frækt tvist af mynte. Uuuuhm! Jeg har cravet retten lige siden og forleden forsøgte jeg at genskabe den. Kæresten var uden tvivl imponeret over resultatet, men jeg selv konstaterede tørt, at jeg ikke nåede helt i mål.

Hvorom alting er, smagte det nu ovenud fantastisk! Men ligger du inde med Le marché's opskrift, så ville jeg blive nærmest lykkelig!

Sicilianske kødboller i tomatsauce a la kalaset

Kødbollerne:
- 400 g hakket kalv/flæsk
- 2 fed pressede hvidløg
- En lille håndfuld rasp
- En håndfuld revet parmasan
- 1 æggeblomme
- 1 tsk puréret chili, jeg brugte harissa.
- 1 tsk sennep
- 1/2 bundt hakket frisk mynte
- Salt og peber

Kødet kommes i en skål og de resterende ingredienser tilsættes. Farsen røres jævn og stilles på køl mens saucen forberedes.

Tomatsauce:
- 1 aubergine
- 2 stængler bladselleri
- Lidt pancetta eller 1 skive bacon
- 5 skalotteløg
- 1 fed hvidløg
- 1 tsk rosmarin
- 1 tsk oregano
- 1/2 tsk kanel
- En lille håndfuld hakkede rosiner
- 2 dåser flåede tomater
- En håndfuld mandler (som med fordel har stået i blød natten op til)
- Et skvæt rødvin eller lidt rødvinseddike
- Resten af den friske mynte

Auberginen halveres og skæres i mundrette skiver. Lidt salt drysses over og rigeligt olivenolie opvarmes i en sauterpande. Auberginerne steges møre og sættes tilside på fedtsugende papir. Bladselleri, løg, hvidløg, bacon, rosmarin, oregano og kanel kommes i en blender og blendes til alt er finthakket. Denne "soffritto" steges i olivenolie under middelvarme i omtrent 10 min. Det dufter fantastisk og danner base for smagen i sovsen. Herefter tilsættes tomaterne, rødvin(s-eddike), rosiner, mandler og aubergin, og saucen kan simre under låg uforstyrret, mens der tages hånd om kødbollerne og evt. den hjemmebagte foccacia med rosmarin?

Farsen formes til 7-8 store runde kødboller og brunes grundigt på panden ved middel varmen. Det er ikke en mål, at de bliver gennemstegte, da de herefter kommes i tomatsaucen og dermed koges færdige. Lad gerne saucen simre 10-15 min. efter kødbollerne er tilsat.

Foccacia kan man næppe kalde ovenfor viste oppustede gærbrød..
Saucen smages til med salt og peber, og evt. lidt honning eller sukker, hvis tomaterne mangler lidt sødme. Retten serveres rygende varm og vendes med lidt frisk mynte inden den kommer på bordet.

Jeg foretrækker lidt parmasan på toppen, nybagt foccaciabrød og en grøn salat til.
Må tilstå, at jeg hverken mestrede de lækre seje foccaciabrød jeg havde fantasier om eller den sprøde grønne salat. If only time was not an issue..

3 kommentarer:

 1. Elsker alt mad der har et italiensk touch, og var på Sicilien sidste sommer så denne ret må bestemt afprøves her i december, hvor det vil gøre godt med lidt sydlandsk mad. Dejlig december til jer :-)

  SvarSlet
 2. Det lyder skønt med sommer på Sicilien. Håber meget retten falder i dine smagsløg :-)
  Rigtig god jul til dig og dine.

  SvarSlet
 3. Jeg fandt din opskrift da jeg googlede retten efter hjemkomst fra Cofoco og var lykkelig over at finde den! Jeg har nu lavet den og jeg vil give dig ret i at den ikke helt rammer samme smag, men jeg synes faktisk næsten at din version er bedre! Godt arbejde. :-)

  SvarSlet