fredag den 8. juli 2011

Risotto med tomat, basilikum og gedeost

Risotto med tomat, basilikum og gedeost

til tomaterne
- 4 store håndfulde modne små tomater, gerne af forskellig slags og farve
- Et enkelt skvæt god rødvinseddike
- Et stort skvæt olivenolie
- friskkværnet sort peber og havsalt


Varm ovnen op på 180 grader. Skyl alle tomaterne, skær dem i grove gode stykker og kom dem derefter op i en skål. Lav en marinade af rødvinseddikie, olivenolie, salt og peber og hæld den over tomaterne og lad dem stå og trække.


Risottoen

- 1,7 l grøntsags- eller hønsefond omtrent
- 1 stort, finthakket løg
- 4-5 finthakkede stængler bladselleri
- 2 1/2 dl sherry eller vermouth
- 600 g risengryn
- 250 g god gedeost
- en halv hakket chili
- olivenolie
- 1 tsk tørret oregano
- friskkværnet peber og havsalt
- 1-2 håndfulde revet parmesanost
- 1 stor håndfuld friske basilikumsblade

Skær gedeosten ud i skiver og læg den i et ovnfast fad. Vend gedeosten i lidt olie og krydr den med oregano, frisk chili, salt og peber. Bag osten i 10 min, eller til den er blevet gyldenbrun.

Opvarm et godt skvæt olie i en stor, tykbundet gryde, tilsæt løg og bladselleri og svits ved svag varme til de er klare og bløde. Skru op for varmen og tilsæt risene under omrøring. Tilsæt sherry under stadig omrøring, så alkoholen fordamper. Når risene har absorberet væsken, tilsættes fond løbende i små portioner.  Skru ned for blusset og lad den simre, til al fonden næsten er absorberet. Tilsæt resten af fonden lidt ad gangen, indtil risene er blevet møre.

Rør grundrisottoen i sammen med 2/3 af tomaterne. Bring risottoen til kogepunktet ved jævn til stærk varme og under konstant oprøring, så den ikke brænder på.

Sluk for varmen og rør parmesanosten i. Kom nogle af basilikumbladene i, og gem de mindste til pynt når risottoen skal serveres. Til sidst smuldrer du den bagte gedeost og rører den i risottoen sammen med de marinerede tomater. Smag den til med salt og peber. Kom låg på gryden og lad risottoen trække i 1-2 min. Det er vigtigt at lade den trække, for det er sådan, den får sin karakteristiske, cremede konsistens.  Voila en lækker risotto!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar