tirsdag den 27. november 2012

Klar parat jul: Flæskesteg m. abrikos-/timianfyld og skøn grønkålssalat med pærer og gedeost

Start, parat, jul!  I hvertfald lige om lidt, og vi har vist allerede skudt hul på juletemaet her på kalaset. Sidste jul kastede vi os ud i en lidt anderledes version af den klassiske flæskesteg, og den var simpelthen så god. Den var fyldt med sødmefulde tørrede abrikoser, appelsinmarmelade og timian. Opskriften fandt vi hos Valdemarsro og er blevet lavet et par gange siden da! Til flæskestegen lavede vi en grønkålssalat, som klædte stegen så utrolig fint. 

Flæskesteg m. abrikos og timian
- En svinekam
- 6-7 tørrede abrikoser
- 2 spsk appelsin- eller abrikosmarmelade
- 2 fed hvidløg
- 1 spsk tørret timian eller en håndfuld frisk
- salt til sværene

Skær en lomme i mellem fedtet og kødet på stegen. Hak abrikoser i små tern og hvidløget fint, bland det med marmeladen og timian og kom det gode fyld i lommen. Placer stegen på et en dyb bageplade med rist og kom lidt vand i bunden af bagepladen. Kom den i ovnen fra kold og bag den ved 100 grader i ca. 1 1/2 time, hvorefter du skrurer ovnen op på 225 grader og giver den ca. 40 min mere. Så skulle sværene være sprøde og kødet langt fra tørt.

Grønkålssalat med pærer, gedeost og rugbrød til ca. 4 personer
- 200 g grønkål
- 2 skiver rugbrød
- 2 pærer
- 120 g gedeost, enten på rulle eller det i olie (kan erstattes med feta)
- 1 spsk æbleeddike
- 2 spsk olivenolie
- 1 spsk honning
- Valnødder
- salt & peber

Bladene plukkes af grønkålen, rives i mindre stykker og skyldes derefter grundigt i koldt vand. Sigt grønkålen og lad det dryppe godt af. Rugbrødet ristet på en brødrister eller i ovnen under grill til det er godt sprødt og brækkes i små stykker. Halver pæren, og skær den i tynde skiver/tern det samme gælder osten. Vend grønlålen med æbleeddike, så olivenolie og honning, salt og peber og vend derefter forsigtigt ristet rugbrød, valnødder, pære og ost i salaten.

God fornøjelse!

2 kommentarer:

 1. Uha, det lyder lækkert med abrikos - elsker flæskesteg, lavede den helt traditionelle med laurbærblade i søndags, mmh <3

  - Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er jo heldigt, at man gerne må spise flæskesteg mere end én gang om året. Kan klart anbefale at prøve at komme abrikos og timian i stegen. Sødmen passer perfekt til det lidt fede ved flæskesteg! :-)

   Slet