søndag den 14. august 2011

Verdens bedste brød?

Jeg er hoppet ud i et eksperiment. Denne opskrift er adopteret hos manden bag bloggen kvalimad.dk. Jeg så et indslag i morgen tv, som påstod at dette brød var verdens bedste. Hemmeligheden skulle være den lange hævetid og at bage brødet i en varm gryde, som skulle hjælpe brødet med at holde fugten og blive luftigt og få en lækker sprød skorpe. Jeg tog opskriften til mig og lavede kun nogle få justeringer.

Verdens bedste brød
- 625 g mel (jeg brugte ca. 325 g hvedemel og resten var en blanding af rugmel, groft hvedemel og groft speltmel)
- 5 dl vand
- 2 tsk fint salt
- en lille kugle gær på størrelse med en ært

Opskriften er faktisk forbavsende let. Det kræver kun en smule tålmodighed og god tid.

Opløs gæren i vandet og kom salt og mel i. Rør med enden af en grydeske til dejen er klistret og der ikke er nogle "tørre" klumper i dejen. Den må godt være lidt sjusket, bare den er våd. Lad dejen stå i en boks i køleskabet i ca. 10-12 timer. Jeg plejer at lave den om aftenen og lade det stå natten over.

Når dejen har stået og hævet, hældes den helt forsigtig ud på et meget meldrysset bord. Det er vigtig man er lidt varmsom med dejen og ikke presser alt luften ud af dejen, den skal bare lige slippe bøtten. Fold dejen let 3 gange og kom den over i et oliesmurt/meldrysset fad og lad det hæve i endnu 2 timer med et stykke husholdningsfilm over.

Tænd ovnen på 225 grader og sæt en ovnfast gryde ind imens den varmer op. Vær sikker på at ovnen og gryden er virkelig varm inden du går videre i bagningsprojektet.

Tag den varme gryde ud af ovnen, og hæld helt forsigtigt dejen over i den. Kom så låget på igen og sæt gryden tilbage i ovnen. Lad brødet bage i 30 min. Derefter tages låget af og brødet bages yderligere 15 min uden låg.

Når brødet har bagt er det vigtigt, at det får lov til at sætte sig. Derfor skal brødet hvile mindst 15 min inden der skæres i det. Tilgengæld bliver både skorpen og krummen endnu bedre.

5 kommentarer:

 1. mh, det ser godt nok lækkert ud, men jeg kunne godt tænke mig at hører dommen - er det virkelig verdens bedste brød?

  SvarSlet
 2. Tusind tak line. Det bliver super vellykket og brødet har både en super krumme og skorpe. Det blev rigtig luftigt og lækkert. Kan kun anbefale at kaste du kaster dig ud i det, det blev godt modtaget herhjemme. God søndag

  SvarSlet
 3. det dufter nærmest gennem skærmen. tålmodighed skal der vist til - men lækkert ser det ud.

  SvarSlet
 4. uh, det lyder som et godt bage"projekt" at prøve... men, måske dumt spørger jeg... er det lige meget om det er en varmluftsovn eller en af de gode gammeldags? :-)

  SvarSlet
 5. Det kan sagtens bruge en helt almindelig varmluftsovn. Fugtet holder sig i brødet når det bages med låg på og derfor er en af de gode gammeldags ikke nødvendigt. Rigtig god fornøjelse!

  SvarSlet